BBC și-a lansat propriul asistent vocal în parteneriat cu Microsoft

 

Așa cum a promis BBC a lansat o primă versiune a asistentului său vocal, în parteneriat cu Microsoft, pe numele sau Beep, informează venturebeat.com. Pentru început Beep va fi disponibil doar in UK ca parte a programului Microsoft Windows Insider. Aici participanții vor avea posibilitatea să contribuie la îmbunătățirea asistentului vocal înaintea unei lansări mai largi.

 

Abordarea BBC cu privire la datele personale

 

Lansarea Beep survine într-un context mai puțin favorabil în ceea ce privește abordarea companiilor de tehnologie a datelor cu caracter personal a utilizatorilor care folosesc asistenții vocali precum și alte platforme digitale.

BBC este finanțat din taxele de licență din UK și va continua să colecteze datele celor care se loghează pe platformele sale dar are în mânecă un avantaj din acest punct de vedere față de competitori. Chiar dacă știu că le sunt înregistrate datele personale, utilizatorii BBC au o mai mare încredere în companie pentru că știu că business-ul acesteia nu este construit în jurul unui marketing targetat, așa cum este cazul Google și Amazon.

Planurile pentru asistentul vocal Beep s-au născut încă de anul trecut dar intenția BBC nu este aceia de a realiza un produs similar Echo-ului de la Amazon ci de a construi servicii vocale în propriile produse, inclusiv pe webiste și pe platforma de streaming iPlayer TV.

 

Cum s-a născut și ce este de fapt Beep?

 

BBC profită de infrastructura Azure Al a Microsoft, inclusiv de serviciile sale de recunoaștere a vorbirii pentru noua aplicație Beeb, bazându-se pe numeroase proiecte anterioare la care cele două companii au lucrat împreună, inclusiv un iPlayer experimental controlat vocal în 2017.

Prima versiune, oarecum versiunea prototip a Beep, este disponibilă deja pentru download în UK pentru cei care folosesc Windows 10 pe PC și pe tabletă și care au cont pe programul Windows Insider. În orice caz, toți cei care au licență Windows își pot face gratuit un cont de Windows Insider.

La început Beep va putea să difuzeze căteva posturi de radio, podcasturi și programe BBC, utilizatorii nu vor trebui decât să spună “Ok Beep, play Radio 1”. La comanda “Ok Beep, update me” ascultătorii vor afla prognoza meteo locală și cele mai noi știri.

Britanicii nu renunță la umorul lor așa că Beep va avea și aptitudini de acest gen. La comanda “Ok Beep, spune-mi o gluma” utilizatorii vor asculta glume scrise de către scriitori profesioniști de comedie ai BBC.

Deși, în teorie, BBC ar putea deschide Beeb la colaborări cu servicii terțe în viitor, deocamdată este vorba doar despre optimizarea serviciilor digitale proprii ale BBC.

„Suntem încă în primele etape ale serviciilor disponibile pe Beeb, dar nu există în acest moment planuri cu conținut de terță parte”, a declarat pentru VentureBeat un purtător de cuvânt.

 

Ce vrea de fapt BBC-ul prin acest produs?

 

În mod clar, Beeb are funcționalități limitate în comparație cu alți asistenți vocali de pe piață, deoarece utilizatorii nu vor putea să pună întrebări generale de pe internet sau să comande Beeb să deschidă termostatul casei sau funcțiile similare „smart home”.

Dar Beeb nu concurează cu adevărat pentru aceeași piață ca Google Assistant sau Alexa, este vorba mai mult despre oferirea controlului BBC asupra propriilor sale date și de a-i permite experimentarea cu noi funcții și funcționalități fără a avea un terț responsabil pentru acest lucru.

 

Te ascultăm dar nu știm cine ești? Eterna problemă a datelor personale

 

Înregistrarea vocii și păstrarea unei baze de date vocale a celui care comunică cu asistentul vocal rămâne însă un subiect controversat. BBC susține că asistentul vocal nu se activează decât în momentul în care aude sintagma “Ok Beep”. Compania recunoaște însă că este posibil ca programul să se activeze și dacă aude ceva similar acestei formulări, problemă care a existat și în cazul altor asistenți vocali de pe piață.

BBC-ul spune însă că nu va înregistra vocea utilizatorilor ci doar va reține transcrieri de text a ceea ce spun oamenii cu scopul de a îmbunătăți asistentul pe viitor. Însă unele dintre aceste transcrieri anonime de text ar putea fi împărtășite cu cei de la Microsoft, tot în aceiași idee, de a construi un Beep mai bun în anii care urmează.

„Ștergem toate datele care vă pot identifica cu ușurință atunci când stocăm această transcriere a textului, deci nu vom ști cine a spus ce, dar vom ști ce s-a spus”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Dacă nu dezvăluiți cu adevărat informațiile dumneavoastră personale, de exemplu spunând numele și adresa dvs. către Beeb, astfel încât acestea să fie introduse în transcrierea textului, nu vom ști cine sunteți atunci când le examinăm.”

Un fost contractant Apple care a expus anul trecut lipsa de confidențialitate Apple în jurul lui Siri și-a dezvăluit identitatea recent criticând lipsa de acțiuni împotriva Apple în perioada de când dezvăluirile sale au fost făcute publice.