Podcasturile au mult mai mult potențial de business decât ar crede unii. În lumea branding marketingului podcasturile reprezintă un element de noutate, mai ales la noi în țară, dar acest trend este de fapt un mod creativ neexploatat de a construi o relație profundă cu publicul tău. La nivel mondial podcasturile se află într-o creștere continuă de la an la an și vor continua să crească și în perioada următoare.
De exemplu din 2016 până în 2020 industria a înregistrat o creștere de 110%. La noi în țară fenomenul se află încă la început dar personalități media importante au deja podcasturi, aspect care dovedește importanța și potențialul acestui tip de content! Vorbim aici despre Dragoș Pătraru, Moise Guran sau Andreea Esca!
De ce pot fi atât de importante podcasturile pentru brandurile de orice fel?
Sunt sigur ca ești un manager responsabil și că afacerea pe care o conduci știe foarte bine cui se adresează, adică care este profilul clientului tău. Vorbim aici despre vârsta lui, ocupația sa, dacă are sau nu copii, interesele sale, pasiunile sale și așa mai departe. Dacă știi cui te adresezi vei putea crea un podcast care se aliniază exact profilului clientului tău și în acest fel te vei putea conecta cu mai multe persoane care au profile asemănătoare ajungând în cele din urmă să acaparezi mai mulți clienți.
Există deja cateva branduri din lume care au înțeles cât de important este și va fi să ai un podcast:
Sephora, compania de cosmetice, are podcastul #Lipstories
eBay, platforma de e-commerce, are podcastul #Open for Business
Spotify, platforma muzicală de streaming, are podcastul #Ebb and Flow
Buffer, platforma de social media management, are podcastul #The Science of Social Media
Blue Apron, o companie care livrează ingrediente pentru gătit la domiciliu,
are podcastul #Why We Eat What We Eat
Așadar vorbim despre companii cu domenii de activitate diferite. Orice domeniu, indiferent cât de banal sau plictisitor ar putea să pară la prima impresie, are povești interesante de spus și informații care să educe și să ofere valoare clienților săi.
Iată așadar 4 beneficii pe care ți le poate aduce un podcast dacă ai o afacere.
1. Podcasturile de business au parte din start de o audiență dedicată
Companiile precizate mai sus au găsit o modalitate de a prezenta subiecte interesante despre brandurile lor exact acelor persoane care vor să audă despre ele. Poate că acel content nu ajunge la un număr foarte mare de persoane, așa cum marketerii de branding sunt obișnuiți să targeteze, dar informația ajunge la o audiență mult mai bună din punct de vedere calitativ. Adică o audiență care este relevantă pentru brandul tău și care este foarte interesată de ceea ce faci sau comercializezi.
2.Podcasturile completează perfect blogurile, strategia video sau contentul tău de pe rețelele de socializare
Dacă reprezinți o firmă care are deja un blog, realizează content video sau pur și simplu are o pagină pe o rețea de socializare cu mai mulți urmăritori, iți va fi destul de simplu să promovezi podcastul. Aceste persoane care te urmăresc pe net au deja încredere în tine și nu le va fi greu să acorde încredere și podcastului tău.
Dacă brandul tău este nou pe social media și încă nu prea ai audiență, nu este nici o problemă. Metodele de targetare ale acestor rețele îți permit să promovezi podcastul exact acelor persoane care sunt interesate de profilul companiei tale.
John Wall, co-prezentatorul podcastului Marketing Over Coffe spune: “dacă îl faci bine, nu vei obține niciodată mai mulți ascultători dedicați precum ascultătorii de podcasturi“!
3.Podcasturile sunt la mare cerere
Unul dintre principalele motive pentru care podcasturile sunt atât de solicitate s-ar putea să te surprindă! iTunes, Spotify sau Netflix sunt rețele care îți oferă ceea ce vrei atunci când vrei tu! Filosofia conform căreia trebuie să vezi sau să asculți programul preferat acum pentru că doar acum este în direct sau acum se difuzează, este ieșită total din ecuație. Podcasturile înfloresc și datorită acestei schimbări pentru că sunt disponibile exact în momentul în care vrei tu să le asculți. Sigur că poți asculta un podcast chiar în momentul în care a apărut episodul respectiv dar poți să o faci dacă ai chef și peste 6 luni de zile.
Podcasturile le pot oferi ascultătorilor acel feeling al efectului de binge de care societatea actuală s-a îndrăgostit în ultimii ani. Adică atunci când rezonezi cu contentul oferit, poți asculta întruna episod după episod.
Iar exact cum spuneam câteva rânduri mai sus, daca îl faci bine audiența te va răsplăti fără să ezite cu downloaduri și ratinguri maxime, adică exact elementele de care ai nevoie pentru ca podcastul brandului tău să crească în popularitate.
4.Oamenii au nevoie de content audio în viața lor
Poate că înca nu ți-ai dat seama dar oamenii au nevoie să asculte content audio în viața lor! Poate o fac pentru a învăța ceva sau pentru a se relaxa dar ideea de bază este că au nevoie de asta!
De ce? Pentru ca în majoritatea timpului dintr-o zi, fie la muncă sau fie acasă, în aceste vremuri trebuie să stai foarte mult în fața monitorului iar după 9-10 ore pe zi în care faci doar asta trebuie să recunoaștem că intervine stresul și oboseala. Așa că am ajuns în punctul în care strategiile de marketing ale business-urilor au parte de contextul ideal pentru a nu-și mai obosi audiența cerându-le atenția lor vizuală, ci apelând în schimb la atentia lor auditivă.
Nu vreau prin aceste afirmații să contest sub nici o formă importanța strategiilor de promovare care au la bază contentul video dar gândește-te puțin câte momente sunt într-o zi în care nu poți să acorzi atenție materialelor video sau articolelor de pe un site?
Nu poti sa faci asta atunci cand ești la duș, când speli vasele, când speli hainele, când ești la volanul mașinii, când te plimbi, cand ești la sală și lista poate continua. Ce poți să faci în schimb în toate aceste momente? Poți să asculți podcasturi iar ca și brand trebuie să profiți de această modalitate și de contextul amintit pentru a-ți promova imaginea.
Exemplul concret al Blue Apron
Blue Apron este așadar o companie din Statele Unite ale Americii care livrează la domiciliul clienților ingrediente pentru gătit însoțite de câteva sugestii de rețete. După ce o perioadă de timp și-a făcut reclamă în mai multe podcasturi americane, Blue Apron a decis să producă propriul podcast care se numește “Why We Eat What We Eat” (De Ce Mâncăm Ceea Ce Mâncăm). Care este ideea din spatele acestui podcast?
Compania se focusează să le ofere clienților, pe lângă serviciile sale, o experiență prin care să adauge mai multă valoare noțiunii de învățare pe tot parcursul vieții în bucătărie. Se vorbește despre ingredientele unice comercializate de către Blue Apron, despre diferitele calități ale lor, despre mâncărurile în care pot fi folosite și așa mai departe.
De exemplu într-un episod din podcastul “Why We Eat What We Eat” se vorbește despre Gurmanzii mofturoși – de ce unii copii dar și adulți sunt atât de mofturoși la mâncare? Este o chestiune psihologică, fiziologică sau o combinație între cele două? Într-un alt episod se vorbește despre Tendințele alimentare – cum a ajuns varza kale dintr-un produs aproape ignorat direct pe hanoracele împătimiților de legume? Cui trebuie să îi mulțumim pentru asta?
În concluzie, subiectele abordate de podcastul companiei Blue Apron, corespund perfect cu profilul clientului lor, cu trăsăturile și aspirațiile sale. Adică Blue Apron oferă prin acest podcast informații utile și valoroase exact acelor persoane care au nevoie de ele.
Combinația este perfectă și aceasta nu face decât ca podcastul “Why We Eat What We Eat” și implicit afacerea Blue Apron să aibă un succes foarte mare peste Atlantic.
Concluzii
Concluziile sunt simple și clare. Podcasturile fac furori în S.U.A. dar acest trend se îndreaptă din ce în ce mai sigur și spre România. Brandurile nu au decât de câștigat de pe urma adoptării unui podcast pentru că podcasturile de business se conectează în principal doar cu publicul care și-a exprimat interesul față de domeniul în care activezi, deci audiența este una dedicată din start, podcasturile completează perfect blogurile, strategia video sau contentul tău de pe rețelele de socializare iar oamenii au nevoie de content audio în viata lor!
Are business-ul tău ceva de spus? Cu siguranță că da! Produsele sau serviciile pe care le oferi au scopul de a ajuta sau a ușura viața clienților tăi? Dacă răspunsul este afirmativ atunci cu siguranță ai ce să oferi într-un podcast prin intermediul căruia vei reuși să te conectezi și mai puternic cu fanii brandului tău dar și să mărești numărul acestora.
Dacă reprezinți o companie care nu are timp pentru un asemenea proiect și dorești să externalizezi acest serviciu, VoiceVoice.ro este prima și singura afacere din țară care realizează în acest moment podcasturi pentru business-uri. Apasă aici pentru mai multe detalii.
Succes la podcasting! Brandul tău îți va mulțumi mai târziu!