Top 5 cele mai importante tendințe publicitare și media ale anului 2020 pentru marketerii de brand

În fiecare an Voices.com, cel mai mare jucător la nivel mondial în ceea ce privește conectarea voiceoverilor cu mediul de afaceri, oferă publicității date de pe piața proprie plus rezultatele unor sondaje de opinie care au vizat business-urile care au apelat anul trecut la voiceoveri. Rezultatele nu sunt surprinzătoare și reflectă câteva tendințe care au fost observate deja încă din anii trecuți: cererea pentru realizarea de trailere pentru filme, content radio și de televiziune este în scădere iar cererea pentru realizarea de podcasturi, publicitate online și content video este în creștere.

Este important de precizat însă că acest content al mediei tradiționale, documentare, filme și radio, nu dispare și nu pleacă nicăieri, ci doar migrează spre ceea ce înseamnă streamingul online. Așadar cererea pentru aceste domenii scade în media tradițională dar se menține la valori bune în online.

Raportul celor de la Voices.com prezintă așadar un top 5 al celor mai importante tendințe publicitare și media ale anului 2020 care privesc marketerii de brand la nivel mondial.

Iată care sunt acestea:

 

1. Crește cererea pentru contentul de training (de învățare)

 

Această tendință include practic o gamă foarte largă de content educațional, de la training corporate (pentru firme) până la tot felul de cursuri pentru publicul larg. Sigur că procesul de învățare și de perfecționare poate să aibă loc în medii și formate diferite dar trebuie precizat că E-learning-ul singur (învățare obținută prin mijloace electronice, Internetul) este proiectat să ajungă până în anul 2025 la o industrie de 300 de miliarde de dolari la nivel mondial. Cererea pentru contentul de training la nivel mondial a crescut în 2019 cu 34% față de anul 2018.

 

2. Crește cererea pentru reclamele online

 

Piața pentru reclamele digitale continuă să crească de la an la an. Advertiserii concurează între ei pentru a plasa reclame acolo unde potențialii clienți se află în număr cât mai mare. În mod evident aceștia sunt în principal pe rețelele de socializare. Din ce în ce mai multe persoane îmbrățișează însă contentul de tip audio, poate și pentru că lumea se îndreaptă din ce în ce mai clar spre un viitor în care interacționarea prin voce cu device-urile digitale va reprezenta o normalitate. Ca și tip de comportament asta va însemna un consum mai mare de podcasturi, radio online, servicii de streaming și altele.

Creșterea pentru producția de reclame online cuprinde în mod evident și contentul video care duce în mod natural și la nevoia de a angaja voiceoveri pentru a completa cu succes produsul finit. La acest capitol predomină ca și trend proiectele cu buget redus. Cererea pentru reclamele online a crescut în 2019 la nivel mondial cu 25% față de anul 2018.

 

3. Podcasturile cresc în popularitate

 

Trebuie precizat de la început că podcasturile cresc în popularitate la nivel mondial. În România acest fenomen se află încă la început. Spre deosebire de S.U.A., în România încă nu putem vorbi despre o industrie a podcasturilor, cu atât mai puțin de una care să poată fi monetizată. Cu toate acestea putem afirma ca și la noi în țară lucrurile se mișcă din acest punct de vedere și că în cele din urmă “valul uriaș” care a pornit din Vestul Atlanticului, va ajunge și aici.

Nu putem ignora faptul că o serie de personalități media importante au deja podcasturi prin intermediul cărora promovează implicit și această noțiune. Mă refer aici la Andreea Esca, Moise Guran sau Dragoș Pătraru. De asemenea dacă veți căuta pe Google “Top 10 podcasturi românești” veți găsi mai multe articole, fiecare prezentând un clasament diferit.

Lucrurile se mișcă încet dar sigur așadar în ceea ce ne privește dar la nivel mondial podcasturile cresc într-un ritm foarte rapid. Fie că vorbim despre podcasturi de divertisment, inspiraționale sau educaționale, în S.U.A de exemplu, 51% dintre americanii cu vârsta de 12+ au ascultat măcar odată în viața lor un podcast, 32% dintre aceștia ascultând un podcast în ultima lună iar 22% în ultima săptămână. În plus consumul de podcasturi s-a dublat în ultimii 5 ani, crescând cu 122% din 2014. Aceste concluzii aparțin companiei de analiză marketing și sondaje de opinie din S.U.A, Edison Research.

Clienții Voices.com spun că “podcasturile sunt văzute ca o modalitate de a crește o audiență care are nevoi targetate”. Consumul de podcasturi a crescut la nivel mondial în anul 2019 cu 21% față de anul 2018.

 

4. Crește cererea pentru aplicații și dispozitive controlabile vocal

 

În 2019 compania americană Adobe a discutat cu peste 400 de oameni de business care iau decizii în compania lor și a aflat ca 91% dintre aceștia investesc în “voce”. Tot Adobe a aflat că 36% dintre consumatorii săi sunt posesorii unui dispozitiv care funcționeaza prin comandă vocală și că 75% dintre aceștia îl folosesc zilnic.

Ce înseamnă asta? Înseamnă că branduri consacrate deja ca și Siri, Amazon Alexa sau Google Home încearcă din răsputeri să găsească mijloace creative noi prin intermediul cărora să folosim din ce în ce mai mult asistenții digitali vocali.

Clienții Voices.com spun că “puterea vocii va deveni predominantă în lume“. Cererea pentru aplicații și dispozitive controlabile vocal a crescut la nivel mondial în anul 2019 cu 15% față de anul 2018.

 

5. Crește cererea pentru realizarea de branding audio

 

Brandingul audio sau sonic brandingul este practic sunetul reprezentativ al afacerii tale. La fel ca un jingle consacrat de radio sau ca și celebrul sunet pe care îl auzi atunci când pornești calculatorul. Acest sunet are capacitatea să se întipărească foarte usor în mintea consumatorilor care mai apoi să te asocieze cu acest element audio și să te recunoască printre competitori.

Ținând cont de creșterile importante care au loc în ceea ce privește consumul de podcasturi, a serviciilor de streaming și a dispozitivelor bazate pe asistență vocală este aproape de la sine înțeles că brandurile se concentrează din ce în ce mai tare pe sonic branding, pe ceea ce înseamnă practic identitatea lor audio. De exemplu este binecunoscut faptul că la începutul anului 2019, Mastercard și-a lansat noul “logo audio”.

Acest trend nu acaparează însă doar brandurile mari ci și afacerile de mărime mică și medie întrucât specialiștii consideră că cei care vor ignora importanța brandingului audio vor rămâne în urmă în raport cu cei care iau în considerare acest aspect.

Clienții Voices.com cred că în viitorul apropiat un voiceover bun va face diferența dintre succesul și insuccesul unui brand. Cererea pentru realizarea de branding audio a crescut la nivel mondial în anul 2019 cu 13% față de anul 2018.

 

Concluzii

 

Așadar contentul audio își face loc din ce în ce mai tare în societatea zilelor noastre. În România pulsul acestui curent este ceva mai slab în prezent dar știm cu toții că întotdeauna tendințele din Vest ajung la noi puțin mai târziu.

Acest raport al Voices.com prezice ca în anul 2020 podcasturile, reclamele audio și contentul video își vor continua creșterea fulgerătoare.

Dintre acestea însă, Voices.com consideră că podcasturile se vor afla pe prima pozitie în acest clasament și asta în special pentru că brandurile vor realiza într-un număr cât mai mare beneficiile care le pot fi aduse prin realizarea unui podcast al companiei.