Încă un domeniu de activitate în ascensiune de când a apărut COVID-19

 

Implicațiile acestei creșteri nu sunt neapărat financiare dar sunt importante în înrădăcinarea unor noi obiceiuri care pot duce la stabilizarea unui tip de conținut care este vechi și nou în același timp: contentul audio!

Atât cererea cât și producția de content audio au crescut semnificativ în această perioadă de pandemie în care oamenii au fost nevoiți sa stea acasă sau să muncească de acasă. De exemplu în Marea Britanie agenția de marketing IAB UK spune că britanicii au creat și au ascultat mai mult conținut audio de când a început pandemia de COVID-19. Ne referim aici în principal la muzică și podcasturi. În același timp la nivel mondial și radiourile au înregistrat o audiență mai mare.

 

Oamenii ascultă mai mult

 

Asta nu înseamnă că am devenit dintr-o dată mai buni, oamenii nu se ascultă neapărat mai mult unii pe alții ci ascultă mai mult content audio! Se pare că britanicii au ascultat în ultimele două luni cu 30% mai multe podcasturi decât în mod obișnuit, spun editorii de la Podfront, Acast, Adswizz și DAX.

Și streamingurile de muzică au avut o audiență mai mare cu 11%. Nu este clar ce au ascultat mai exact britanicii dar Adswizz spune că utilizarea smart speaker-urilor a crescut cu 100% în casele din UK!

În mod normal audiența contentului audio creștea în weekend sau atunci când oamenii făceau naveta dar acum această tendință este observată în fiecare zi. Un detaliu absolut impresionat relevă faptul ca în weekendul de Paște britanicii au ascultat radioul cu 96% mai mult față de același weekend aferent anului 2019!

Raportul IAB care prezintă noile obiceiuri ale consumatorilor din această perioadă spune că:  “ziua audio tradițională este perturbată iar consumatorii ascultă content audio pe toată durata zilei, indiferent de orele de muncă”.

 

Peste Atlantic lucrurile stau la fel

 

Și în S.U.A americanii au redescoperit radioul în aceste vremuri. Un raport realizat de către compania de analiză a datelor Nielsen spune că o treime dintre americani ascultă mai mult radio de când sunt nevoiți să stea acasă.

Studiul consideră că oamenii au încredere în posturile de radio și că le ascultă pentru a se simți mai conectați la realitate. Și in S.U.A smart speaker-urile sunt folosite mai mult de când a apărut COVID-19.

 

Crearea de content audio continuă

 

Consumatorii de content audio au avut ce să asculte în aceste vremuri și datorită faptului că cei care creează podcasturi au produs mai mult decât de obicei. De exemplu platfotma SoundCloud a remarcat o creștere cu 50% a materialelor audio publicate în această perioadă.

Dintre aceste materiale, 30.000 aveau hastagul COVID-19. SoundCloud își explică această creștere spunând că în toate formele sale, contentul audio ajută oamenii să se simtă conectați iar aceștia își doresc să simtă asta mai mult decât de obicei de când stau acasă.

 

Concluzie

 

În concluzie dacă oamenii vor mai continua să petreacă mai mult timp în propriile case decât de obicei, consumul și crearea de content audio vor tinde să creasca și mai mult. Rămâne însă de văzut câți dintre iubitorii de content audio vor fi la fel de loiali radioului sau podcasturilor după ce viața lor va reveni la normalitate.

În orice caz un lucru e sigur, în ciuda monstruozității cu care COVID-19 ne-a schimbat lumea în ultimele luni, ironic sau nu, contentul audio a avut numai de câștigat!